Terug

Uitleg over de UMC Utrecht app

Het UMC Utrecht werkt aan een app voor alle patiënten. 

Hier lees je meer over het wat en waarom van de app en wat dit voor jou betekent.

Waarom een app?

Het doel van de app is dat patiënten straks altijd alle voor hen relevante informatie van het UMC Utrecht direct op hun smartphone bij de hand hebben. De app moet een middel worden dat patiënten helpt om altijd snel, goed en gemakkelijk geïnformeerd te zijn. 

De app zal ook steeds meer een middel worden waarmee patiënten hun persoonlijke voorkeuren kunnen doorgeven aan ons en informatie over hun gezondheid met ons kunnen delen.

Personal guide en Zorg van Morgen

De app is onderdeel van het concept 'Personal guide', dat is ontwikkeld in de Zorg van Morgen. De personal guide is het geheel van middelen dat de patiënt ondersteunt gedurende het zorgtraject. De personal guide valt onder het domein UMC Dichtbij U.

App en patiëntportaal

De app komt te bestaan naast het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht, en is er dus geen vervanging van. 

De informatie in de app en in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht maken we zoveel mogelijk gelijk. Als patiënt heb je de keuze welk middel je op welk moment gebruikt. Denk bijvoorbeeld ook aan hoe banken dit vaak doen: je kunt de app gebruiken, maar ook inloggen in een persoonlijke webomgeving via een computer. Veel is hetzelfde, maar afhankelijk van je voorkeur, mogelijkheden en wat je wilt doen, leent het ene middel zich beter dan het andere.

Of je nu de app gebruikt, of op het patiëntportaal inlogt via een computer, het is de bedoeling dat je als patiënt in beide vormen toegang hebt tot veelal dezelfde informatie. Daar zijn we nog niet, want de app is in het begin nog beperkt in wat erin zit, maar daar werken we wel naar toe. 

Wat zijn dan de verschillen en toegevoegde waarde van de combinatie van een app en patiëntportaal? 

  • Je smartphone met je apps heb je 'in je broekzak' en een computer neem je niet mee onder je arm. De app is voor veel mensen dus vaker en sneller bij de hand. Groot voordeel van een app is dat je hiermee veilig maar snel kunt inloggen. In de app hoeft een patiënt straks maar 1 keer per jaar via DigiD in te loggen. Op andere momenten ben je snel ingelogd via een zelf in te stellen pincode, face ID of met je vingerafdruk.
  • Doordat we zelf een app bouwen, hebben we meer vrijheid in wat we patiënten kunnen aanbieden. 
  • Een app kan gebruik maken van bepaalde functionaliteiten die een webomgeving niet heeft, zoals app-notificaties, in plaats van sms (kosten!). Maar denk ook aan locatiebepaling.
  • Een app maakt interactie laagdrempelig; patiënten kunnen zelf makkelijker informatie met ons delen, denk aan scores bijhouden met betrekking gezondheid en/of welzijn, of als patiënt het UMC feedback geven op bepaalde thema's.
  • Op momenten dat een patiënt in het ziekenhuis is, of onderweg ernaar toe, kan een app behulpzame extra's bieden. Bijvoorbeeld de uitlooptijden van het spreekuur op de poli, route-informatie binnen het ziekenhuis, of de faciliteiten waar je gebruik van kunt maken tijdens het wachten.
  • Het patiëntportaal is een webomgeving en dit kan de voorkeur hebben van de patiënt als het om grote hoeveelheden informatie gaat die gelezen of geschreven worden.
  • Ook kan een webomgeving soms wat meer overzicht bieden doordat er vaak een groter scherm wordt gebruikt.
  • Patiënten die moeite hebben om op een ander middel over te stappen maar al wel het patiëntportaal gebruiken, kunnen dat blijven doen.

Alles digitaal?

Met het ontwerpprincipe 'digitaal, tenzij', blijven er ook niet-digitale alternatieven beschikbaar, zodat een patiënt niets essentieels hoeft te missen.

WKZ

Het is de bedoeling dat de app ook bruikbaar is voor (ouders/verzorgers van) patiënten van het WKZ. Er zijn nu nog geen concrete plannen om een aparte app voor het WKZ te maken. Op termijn zal blijken of dit een aparte app wordt. 

Andere apps

Er zijn meer apps voor patiënten in gebruik in het UMC Utrecht en dat verandert uiteraard niet ineens. We zullen er samen voor moeten zorgen dat dit een logisch geheel blijft voor patiënten.

Moet ik nu al iets met de app?

Nee, als zorgverlener hoef je nu nog niets te doen met de UMC Utrecht app. Voor nu is het voldoende om te weten dat:

  • deze app in ontwikkeling is
  • nu in de testfase zit en later opgeschaald wordt zodat meer patiënten de app kunnen gebruiken
  • steeds verder uitgebreid zal worden met nieuwe functionaliteit

Bij elke release (nieuwe versie) van de app bekijken we wat er nodig is aan communicatie en ondersteuning van onze collega's. Ook werken we bij elke release deze pagina bij, zodat je kunt zien wat er nieuw is. Als het je werkproces gaat raken, zal je daar via de juiste kanalen meer over horen. 

We merken dat er vraag is naar een app van het UMC Utrecht. Sommige patiënten gaan ook al in de appstores actief op zoek naar een UMC Utrecht app. Om algemene vragen over de app te kunnen beantwoorden, zorgen we dat onder andere de collega's van de patiënthelpdesk en de telefooncentrale en het team van gastvrouwen en -heren, op de hoogte zijn.

Op de website van het UMC Utrecht staat informatie over de app voor patiënten: www.umcutrecht.nl/app.

Status en verdere ontwikkeling

Alles over de app zoals die nu is en plannen om deze door te ontwikkelen, lees je op de pagina Status en Roadmap.

Alvast een kijkje nemen? Dat kan. Installeer de app:

Je krijgt dan een demo-versie van de app, met een inkijkje in de app van testpatiënt 'Demoman'.

Vragen en opmerkingen

Mocht je aanvullende vragen of opmerkingen hebben, stel deze dan via dxsupport@umcutrecht.nl.